Textpattern CMS support forum

You are not logged in. Register | Login | Help

#1 2018-12-31 08:14:10

Rob.
New Member
Registered: 2018-12-31
Posts: 6

Encoding problem

I have upgraded TXP from 6.2 to 7.2 recently and I have a problem with character encoding (all the Polish characters were replaced by strange looking strings like “ sÄ… już zwyciÄ™zców — )
I have tried to find the settings of language and encoding both, db and TXP, but I couldn’t find anything wrong. Than I tried to replace again TXP core to 6.2 and articles were displayed correctly. So it is probably a simple problem of set a right parameter in a code. Unfortunately I am a beginner in TXP, so I don’t have enough experience to find the solutions by myself. Could anyone help me?

Diagnostic info:

Textpattern version: 4.7.2 (ef59635e4eb6bd0e3cd33e249e63402f)
Last update: 2018-12-29 20:52:13/2018-12-20 12:08:58
Textpattern path: __TXP-ROOT/textpattern
Article URL pattern: section_title
Production status: testing
Temporary directory path: __TXP-ROOT/textpattern/tmp
PHP version: 7.2.12
GD Graphics Library: bundled (2.1.0 compatible); Supported formats: GIF, JPEG, PNG.
Server timezone: Europe/Warsaw
Server local time: 2018-12-31 09:06:12
Daylight Saving Time enabled?: 0
Automatically adjust Daylight Saving Time setting?: 0
Time zone (GMT offset in seconds): Europe/Warsaw (+3600)
MySQL: 10.1.24-MariaDB-cll-lve (MariaDB Server)
Database server time: 2018-12-31 09:06:12
Database server time offset: 0 s
Database server timezone: SYSTEM
Database session timezone: SYSTEM
Locale: pl_PL.UTF-8
Site / Admin language: pl / pl
Web server: LiteSpeed
PHP server API: litespeed
RFC 2616 headers:
Server OS: Linux 3.10.0-714.10.2.lve1.5.17.1.el7.x86_64
Admin-side theme: hive 4.7.2

Offline

#2 2018-12-31 10:07:47

jakob
Admin
From: Germany
Registered: 2005-01-20
Posts: 3,388
Website

Re: Encoding problem

The “high” diagnostics include a section at the end on the database collation and table encoding. Could you post that section?

Also, check the charset you have set under $txpcfg['dbcharset'] in your /textpattern/config.php file and also what you have set in your page’s head area (meta charset).


TXP Builders – finely-crafted code, design and txp

Offline

#3 2018-12-31 10:27:33

Rob.
New Member
Registered: 2018-12-31
Posts: 6

Re: Encoding problem

The “high” diagnostics include a section at the end on the database collation and table encoding. Could you post that section?

Charset (default/config): latin1/utf8
character_set_client: utf8
character_set_connection: utf8
character_set_database: utf8
character_set_filesystem: binary
character_set_results: utf8
character_set_server: utf8
character_set_system: utf8
character_sets_dir: /usr/share/mysql/charsets/
collation_connection: utf8_general_ci
collation_database: utf8_general_ci
collation_server: utf8_general_ci
18 database tables: OK

Also, check the charset you have set under $txpcfg['dbcharset'] in your /textpattern/config.php file and also what you have set in your page’s head area (meta charset).

in config: $txpcfg[“dbcharset”] = “utf8”;

In meta template: <!DOCTYPE html><html lang=“pl” dir=“ltr”>
<head> <meta charset=“utf-8”>

Offline

#4 2018-12-31 11:17:14

jakob
Admin
From: Germany
Registered: 2005-01-20
Posts: 3,388
Website

Re: Encoding problem

Hmm, that all looks okay to me.

A bit of a long shot, but how about switching to a new language on the Admin › Languages panel, deleting the old language, reinstall it and then switch back. Other people have reported success with that, e.g. here and here.


TXP Builders – finely-crafted code, design and txp

Offline

#5 2018-12-31 12:57:13

Rob.
New Member
Registered: 2018-12-31
Posts: 6

Re: Encoding problem

Thanks Jakob but for me it’s not working. I have removed Polish and English language pack, reinstalled them, switch between them and still the same problem with text readability occur.

Any other idea? Why it is displayed ok when I back to 4.6 core? Which file and part of code in 4.7.2 may be responsible for this?

Offline

#6 2019-01-01 01:03:44

singaz
Member
Registered: 2017-03-12
Posts: 66

Re: Encoding problem

About 6 months ago

I moved the site to another hosting

I got a coding error

New hosting I fought for two weeks

I read the forum for two weeks

I found two posts

Message one

Second post

I fixed my problem

That’s my idea

P.S1

The internet is changing

Updated TXP

Together we will find all the errors

Together we will do it better

My terrible English is my problem, sorry

P.S2 Happy New Year 2019!


Sorry my horror English. I’m learning textpattern, I’m learning English

Offline

#7 2019-01-01 18:15:25

gaekwad
Member
From: People's Republic of Cornwall
Registered: 2005-11-19
Posts: 2,436

Re: Encoding problem

singaz wrote #315869:

The internet is changing

Updated TXP

Together we will find all the errors

Together we will do it better

This is the most motivational thing I have read in a long time.

Thank you for making me smile.

Offline

#8 2019-01-01 18:29:47

colak
Admin
From: Cyprus
Registered: 2004-11-20
Posts: 7,151
Website

Re: Encoding problem

I am wondering if 4.7.2 would solve these problems.


Yiannis
——————————
neme.org | hblack.net | LABS | State Machines | Respbublika! | NeMe @ github

Offline

#9 2019-01-01 18:38:17

gaekwad
Member
From: People's Republic of Cornwall
Registered: 2005-11-19
Posts: 2,436

Re: Encoding problem

colak wrote #315872:

I am wondering if 4.7.2 would solve these problems.

Looks like OP is already running 4.7.2:

Diagnostic info:

Textpattern version: 4.7.2 (ef59635e4eb6bd0e3cd33e249e63402f)
Last update: 2018-12-29 20:52:13/2018-12-20 12:08:58

Offline

#10 2019-01-01 19:08:48

bici
Member
From: vancouver
Registered: 2004-02-24
Posts: 1,437
Website

Re: Encoding problem

singaz wrote #315869:

P.S1

The internet is changing

Updated TXP

Together we will find all the errors

Together we will do it better

My terrible English is my problem, sorry

Haiku poetry sir

P.S2 Happy New Year 2019!

Happy New year to you all !


…. texted postive

Offline

Board footer

Powered by FluxBB