Textpattern CMS support forum

You are not logged in. Register | Login | Help

#1 2018-07-08 15:34:53

jrmartin
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 59

Odd Characters, Blank Templates

About ten days ago certain pages on Martha’s Italy started to get odd characters, usually in place of apostrophes. Here’s a sample

On these pages, the article is not visible for editing. Worse yet, all used template pages are also blank. But the site is working. Article pages that display properly CAN be edited.

I didn’t mess with anything. I didn’t upgrade the software. No errors are showing in diagnostics. Languages are up to date.

Any clues?

james

Last edited by jrmartin (2018-07-08 15:35:45)

Offline

#2 2018-07-08 16:06:08

colak
Admin
From: Cyprus
Registered: 2004-11-20
Posts: 6,678
Website

Re: Odd Characters, Blank Templates

hi James,

Does phpMyAdmin provide any clues?


Yiannis
——————————
neme.org | hblack.net | LABS | State Machines | NeMe @ github

Offline

#3 2018-07-08 17:43:25

jrmartin
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 59

Re: Odd Characters, Blank Templates

colak wrote #312910:

hi James,

Does phpMyAdmin provide any clues?

I’m no expert in these things, but I compared it to another site and nothing seems too different that I noticed.

Offline

#4 2018-07-08 21:06:12

jakob
Moderator
From: Germany
Registered: 2005-01-20
Posts: 2,935
Website

Re: Odd Characters, Blank Templates

jrmartin wrote #312909:

About ten days ago certain pages on Martha’s Italy started to get odd characters, usually in place of apostrophes. Here’s a sample

If I load that page in Safari, I see the problem character in the “it<>s” of “while it’s currently free”. If I change the text encoding (view menu I think) to ISO Latin 1, it displays correctly, so there may be an encoding mismatch somewhere. No idea why it has appeared out of the blue, but one reason might be that the host updated either php or mysql. I suggest you make a backup first before trying any special character set collation changes.


TXP Builders – finely-crafted code, design and txp

Offline

#5 2018-07-08 23:04:40

jrmartin
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 59

Re: Odd Characters, Blank Templates

jakob wrote #312912:

If I load that page in Safari, I see the problem character in the “it<>s” of “while it’s currently free”. If I change the text encoding (view menu I think) to ISO Latin 1, it displays correctly, so there may be an encoding mismatch somewhere. No idea why it has appeared out of the blue, but one reason might be that the host updated either php or mysql. I suggest you make a backup first before trying any special character set collation changes.

Well, it’s interesting. I’ve checked three of my textpattern sites and the collation is all all different. Martha’s Italy is utf8_general_ci.

Wandering Italy, which seems to work fine and is the oldest site, is latin1_swedish_ci, and my new site, Italian Menu Master, is utf8mb4_unicode_ci. That’s working fine, too.

Offline

#6 2018-07-09 01:07:12

jrmartin
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 59

Re: Odd Characters, Blank Templates

Just to throw this out, here’s a bit from diagnostics on character encoding. I’m not sure what the first line means because it seems contradictory.

Charset (default/config): latin1/utf8
character_set_client: latin1
character_set_connection: latin1
character_set_database: latin1
character_set_filesystem: binary
character_set_results: latin1
character_set_server: latin1
character_set_system: utf8
character_sets_dir: /usr/share/mysql/charsets/
17 Tables: textpattern is utf8, txp_category is utf8, txp_css is utf8, txp_discuss is utf8, txp_discuss_nonce is utf8, txp_file is utf8, txp_form is utf8, txp_image is utf8, txp_lang is utf8, txp_link is utf8, txp_log is utf8, txp_page is utf8, txp_plugin is utf8, txp_prefs is utf8, txp_section is utf8, txp_token is utf8, txp_users is utf8

Offline

#7 2018-07-09 04:48:37

bici
Member
From: vancouver
Registered: 2004-02-24
Posts: 1,248
Website

Re: Odd Characters, Blank Templates

any clue for you here


…. texted postive

Offline

#8 2018-07-09 05:20:56

jrmartin
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 59

Re: Odd Characters, Blank Templates

bici wrote #312916:

any clue for you here

Hmmmm, well, that could be it—but why it’s started all of a sudden is still a mystery.

Offline

#9 2018-07-09 12:22:46

phiw13
Plugin Author
From: Japan
Registered: 2004-02-27
Posts: 1,452
Website

Re: Odd Characters, Blank Templates

jrmartin wrote #312917:

… but why it’s started all of a sudden is still a mystery.

Has the database been updated recently (by your hosting provider)?
Or did this start when you updated from TXP 4.6.x to 4.7.x?

Offline

#10 2018-07-09 12:51:30

jrmartin
Member
Registered: 2013-03-07
Posts: 59

Re: Odd Characters, Blank Templates

phiw13 wrote #312925:

Has the database been updated recently (by your hosting provider)?
Or did this start when you updated from TXP 4.6.x to 4.7.x?

I’ll ask if they updated the database. I haven’t updated the site to 4.7 yet.

james

Offline

Board footer

Powered by FluxBB